Wednesday, May 25, 2011

Selamat Hari Jadi Mama!!!



semalam celebrate birthday mama... kitorg arrange a surprise for mama time dinner kat Famous Thai Shah Alam Mall Sec9
actually masa tgh2 makanan nk dihidangkan.. mama dah tak sabar nk makan.. tp kitorg ckp.. nnt dulu ma.. ada lagi lauk.. tunggu smpai semua lauk dah terhidang baru kita makan..
pastu, signal diberikan kpd pelayan restoran.. pelayan restoran pun menghantar kek hari jadi siap dgn diiringi lagu "Happy Birthday To You"....
Mama, terharu dan speechless.. kak ti cuba menenangkan mama...
Abis je lagu.. mama tiup lilin.. dan semua org dalam restoran tu tepuk tangan.. (clap.. clap.. clap)

Selamat Hari Jadi Mama!!!

Sunday, April 24, 2011

Periuk Kitchen Queenku Meletup

kejadian ini berlaku ketika nk prepare makanan tgh hari... masak ayam masak tomato yg sedap... tgh2 nk tunggu masak.. tetiba.. kebabom....!!! dahsyat sungguh bunyinye... lalu meletuplah penutup kaca periuk kitchen queen yg ku sangkekan tahan lasak...


kak ti kata.. jgn makan dah... sbb serpihan kaca tu ada dlm ayam.. kalau mkn.. esok2... takut kena sawan...
kesian ayam... mesti ayam berkata "kusangkekan dpt masuk perut manusia.. rupanya.. masuk perut kucing laa jawabnye...."
kesian kucing... minta2 kucing tu tak kena sawan...

Saturday, April 2, 2011

Belajar Memasak Bersama Chef NorZailina

pengarang (huhu.. pengarang?..) bersama Chef NorZailina...

hasil masakan si isteri...*

hasil masakan si suami... nmpk cam lagi sedap je... *

si suami.. tekun memasak.. dan menolong org disekitarnye... hihihiii...

si isteri .. tgk je....

Seronok belajar masak ni.. bertempat di Ajinomoto di jalan kuchai lama... kalau ada peluang memang nk pegi lagi...


*sample makanan.. Chef tu yg punye... kitorgnye dah abis makan dah pun... -_-

Wednesday, March 30, 2011

Layout Dapur yg baru

Last weekend iboy dan balqis (adik ngn fatin pun ada tolong skali)... kemas2 dapur buat susunan layout dapur baru...

almari hitam dh letak kat tepi kiri sblh freezer... so ada laluan yg luas dn tak ganggu kawasan meja makan...

almari hitam ni.. kat hujung tu.. tempat letak ubat2/vitamin/first aid kit... kat tgh2 ruang letak keropok/biskut/dan makanan kering... ruang kanan pula tempat letak brg2 elektrik.. spt toaster.. griller...

blink2!!!... dah ada jam dapur kuning... so chef2 kat dapur boleh la jaga timing memasak..
rak bertingkat tu... dari bawah.. tempat letak minyak urut/ ubat sapu luka.. dan minyak2 yg berkaitan... so kalau ada sesape ternampak.. minyak2 urut mama ke... boleh laa ambik dan simpan kat ruang yg disediakan... ianya senang dn mudah dicari.. tingkat atasnya pulak.. cuma ada brg2 perhiasan..

tray kat bwh meja ni.. dipanggil guess mobile tray.. hehee.. ada barang2 yg basic untuk tetamu.. so kalu tetamu dtg.. just tolak je ke depan... ada pinggan.. mangkuk.. cawan (8 biji).. tempat basuh tangan.. ada paket2 gula/creamer etc.. dan tisu...

ruang singki... almari tgh tu iboy tebuk lubang sikit nk buat wiring untuk water filter..
ruang buat air panas... ada reminder kat tupperware hijau: tolong tutup semut rapat2... ancaman gula berlaku...

peti ais yg papa baru beli.. kitorg letak kat belakang.. sebelah almari oren... senang nk keluarkan barang2 nk masak...

Saturday, July 10, 2010

About my Kitchen Queen Induction Cooker KQ929 baru beli


Kitchen Queen Induction Cooker KQ929
Two Zone Built in Intelligent Digital Dual Stove
-3400W ( Share power : left maximum 2000w / right maximum 2600w)
-High heating-resisting glass-ceramic board.
-Embedded design makes kitchen beautiful and clean.
-Different fire power choices, six different fixed temperatures, which can satisfy different cooking requirements.
-10 hours time setting and 24 hours time pre-setting help you arrange you time scientifically.
-LCD digital display fire power, time setting and working state.
-Intelligent touch control system, easy operation.
-Heating efficiency can achieve as high as above
-90%. Self-examination, overheat protection,
-Safety. Electromagnetic double field protection

masa beli kitchen queen ni.. dapat skali periuk/kuali kitchen queen... bestnye!!!